About

Rijksmockups is een mockup platform rondom de kunst van het Rijksmuseum in Amsterdam. Het is de inzending van Gerald Kooistra voor de Rijksstudio Award 2017.

De eerste reden voor Rijksmockups is fun. Op een of andere manier vind ik het grappig om een echte mockup, compleet volgens de online geldende mockup-opbouw, te maken en te bewerken maar dan met kunstwerken als uitgangspunt. De mogelijkheid hebben een oude vrouw willekeurig ieder boek te laten lezen, of VOC-flesjes te voorzien van een hedendaags logo, werkt vervreemdend en laat tegelijkertijd de gebruiker/kijker anders tegen het werk aankijken.

Hiernaast is het een manier om op interactieve wijze de kunst van het Rijksmuseum nog sterker te verbinden aan de doelgroep die Rijksstudio beoogt. Het is niet aannemelijk dat de mockups veel gebruikt zullen worden in zakelijk contexten, maar het spelen met de afbeeldingen en vervolgens online sharen is gemakkelijk mogelijk. Hierdoor krijgen nog meer mensen (een variant van) het werk te zien, waardoor de exposure van de kunst, Rijksstudio en het Rijksmuseum vergroot wordt.